Fathjelp

Har du aldri brukt fat og lurer på hvordan det fungerer? Da har du kommet til rett plass.

 Merk: Denne siden oppdateres fortløpende!

Et fat er en væskebeholder hvor man kan sette på trykk. For øl brukes CO2, også kjent som kullsyre, på fat både for å karbonere ølet og for å drive ølet ut av fatet gjennom en tappekran eller tappeslange. For å gjøre dette trenger man en regulator, gassflaske og tappeutstyr.

 

Forskjell på fatene vi selger

 

Cornelius vs Fat med G-kobling

Cornelius-fat ble opprinnelig lagd for å oppbevare sirup for brusdispensere, mens fat med G-kobling har i lang tid vært standarden i industrielle bryggerier. Cornelius-fat viste seg å bli populære blant hjemmebryggere da disse ble mer og mer tilgjengelig mot slutten av 90-tallet. 

Fordelen med Cornelius-fat kontra G-kobling er blant annet at lokket er stort og gir mulighet til å vaske med kost dersom det skulle være avsetninger som er vanskelig å få bort. I tillegg er koblingene til Cornelius veldig enkle å bruke og tar lite plass.

Fordelen med G-kobling mot Cornelius-fat er at det, på våre fat, ikke er gummi i topp og bunn, men påstøpt plastikk. Dette medfører at man kan ha kokende vann i, hvilket man ikke kan med Cornelius da limet mellom fatet og gummien kan løsne. I tillegg er det, med G-kobling, kun én kobling for både øl og CO2 med sikkerhetsventil.

 

Valg av regulator

Vi i mesterbrygg tilbyr fortrinnsvis to typer regulatorer, CO2-regulator med 2 utanger og CO2-regulator for Sodastream. Vi har også andre typer under kategorien "CO2 Regulator". Førstnevnte regulator har europeisk gjengestandard og passer på alle ordinære flasker fra 2kg og oppover. Denne har også to utganger slik at man kan ha trykk på opp til to fat samtidig. For å bruke denne regulatoren med sodastream trenger du en overgang. De de regulatorene med to manometere/klokker viser den øverste av de trykk på utgangene på regulatoren mens den på siden viser trykk på CO2-flasken. Vanligvis ligger trykket mellom 60-50 bar helt til flasken er nesten tom, hvor trykket da beveger seg mot rød sone på manometeret.

Den andre regulatoren har gjenger som er tilpasset sodastream og kan kun brukes på disse flaskene. Den er liten og kompakt, med et enkelt hjul for regulering av trykk på fat. Denne har ikke ekstra manometer for å vise trykket på sodastream-flasken.

Dersom man ønsker å utvide antall utganger til CO2 fra regulatoren er det mulig å anskaffe en manifold som gir tre separate utganger. 

Merk at med de regulatorene som nevnt over kan man kun gi likt trykk på alle utgangene. Vi har et par andre typer med hhv. to og tre utganger som kan reguleres med separat trykk. Ta en titt i CO2-regulator-kategorien for å finne disse.

Anskaff også slangeklemmer til slangen mellom CO2-regulator og kobling for å unngå eventuelle lekkasjer. Lekkasjer kan være vanskelige å oppdage da den minste lekkasje kan være nærmest lydløs og tappe CO2-flasken din i løpet av noen timer eller dager.

Valg av CO2-flaske

Skal du karbonere med sukkerlake eller CO2? Det er fullt mulig å karbonere øl på fat på samme måte som på flasker ved å tilføre sukkerlake på fatet. Mange ønsker derimot å gjøre dette ved bruk av CO2 fra flaske. Det man må ta hensyn til da er hvor mange liter man ønsker å karbonere. En tommelfingerregel sier at man må regne med 10gr CO2 per liter væske som skal karboneres OG tappes. Det vil si at med en Sodastream-flaske er det mulig å karbonere opp til ca 40L, mens en 2kg-flaske vil gi mulighet for opptil 200L.

Sodastream-regulatorer kan fylles på nytt ved å kjøpe ny flaske på et sted det selges Sodastream-enheter. Alle Sodastream-flasker har en pris fra kr 199 hvor ca 100kr er pant på flasken. Dermed blir prisen på ny CO2 mellomlegget i den prisen. Andre flasker, >2kg, må fylles hos noen som har fylleapparat for å gjøre dette. Firmaer som driver med gass eller brannslukningsapparater har gjerne dette tilgjengelig. En liste kan finnes her. Merk at denne listen ikke er komplett, men den dekker store deler av landet.